
Acai er et gjennvinnbart produkt fra regnskogen. I hovedsak er det uavhengige bønder som plukker acai-bærene. Inntektene fra acai er større enn inntektene fra ikke gjennvinnbar utnyttelse av regnskogen (som omdanning av regnskog til beitemarker). Dermed skaper acai et økonomisk argument for å bevare regnskogen og utnytte den på en bærekraftig måte. Økte inntekter fra gjenvinnbare produkter som acai er med andre ord med på å bevare regnskogen og stimulere til bærekraftig utnytting istedet, for ødeleggelse av skogen for kortsiktige inntekter.
Per idag blir acai ikke kultivert i egne plantasjer men sanket fra viltvoksende palmer i regnskogen. Det brukes ingen sprøytemidler på acai-palmene. Når man høster palmen blir grenene kuttet i 15-20 meters høyde. På bakken blir grenene så plukket for acai bær. Hovedsesongen for sanking av acai går fra August til Desember, men også i resten av året produserer acai-palmen mindre mengder. De delikate bærene må spises eller prosesseres i løpet av 36 timer, siden de meget fort blir dårlige. På grunn av dette kjenner flest brasilanere acai kun som frossen puree. Acai fra Amazonas er rik på antioksidanter.
Siden acai må bearbeides raskt etter plukking, skaper industrien mange arbeidsplasser lokalt. Dette medfører jobber og inntekter, ikke bare for de industrielle acai produsentene, men også for den hovedsakelig innfødte befolkningen på landsbyggda i Amazonas. Det er de som plukker acai fra palmene og leverer acai til verden.
Vakkert.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar