tirsdag 2. desember 2008

Acai - en suksesshistorie fra Brasil


Acai er i skuddet som aldri før. Hadde du spurt noen i Brasil om denne tropiske frukten fra Amazonas for ti år siden, ville de neppe visst hva du snakket om. Men mye har forandret seg siden. Palme-bæret acai fra Amazonas har inntatt landets strender, treningsstudioer og juicebarer.

Det som idag er en populær del av den brasilianske livsstilen, kommer opprinnelig fra Amazonas, et område som er kjent som et av verdens minst utforskede områder. Naturen her er så rik at det fremdeles finnes dyrearter og planter som ennå ikke er oppdaget. Lokalbefolkningen i de nordligste statene i Brasil (Pará, Amazonas, Acre og Piauí) bruker acaí-bærene sammen med vann for å lage puréer som også kan inneholde manioc, banan eller til og med fisk. I Pará er det årlige forbruket av acaí på hele 60 liter per innbygger. Til sammenlikning drikker en gjennomsnittsnordmann 57,8 liter melk og 26,8 liter fruktjuice per år (tall fra Statistisk sentralbyrå)

Brasilianske surfere og kampsportutøvere var de første som oppdaget den natulige energien til acaí-juicen. Fra dem spredte rykte seg. Acaí-smoothies inntok landet treningsstudioer og spredte seg videre til juicebarer, caféer og restauranter. Idag brukes acaí i juice, smoothies, sorbéter, iskrem og mye mye mer.

Ingen kommentarer: